ISU Development Program Figure Skating Training Camp for Developing Countries Budapest, Hungary - 12-22 August, 2013

       U Budimpešti je održan regionalni letnji klizački kamp u organizaciji Klizačkog saveza Mađarske i ISU-a. Od 12.8 do 22.8.2013. u  periodu od deset dana održavane su dnevno dve sesije na ledu, kondicioni i strečing treninzi, kao i čas baleta. Glavni moderator kampa  je bila Shanette Folle, asisent Julia Gór-Sebestyén. Učesnici su bili iz Mađarske, Estonije, Slovenije, Hrvatske, Japana, Letonije,Austrije…

          Treneri su imali seminar u nedelju 18.08.2013.

          Iz Srbije su učestvovale takmičarka Leona Rogić i trener Marija Terezija Stantić iz Klizačkog kluba Spartak iz Subotice.

          Bila je to divna prilika da se nauči nešto novo, utvrdi naučeno, kao i da se steknu nova poznanstva i obnove stara.

Grupa C i instruktori Shanette Folle i Julia Gór-Sebestyén

Trener KK"Spartak" Maša Stantić na seminaru za trenere

      

Shanette Folle , Julia Gór-Sebestyén i Leona Rogić

Leona sa drugaricama iz Mađarske (Zoe,Fruzsina,Emese,Ivett,Eszter i Katinka)

Leona,Ivett,Emese i Eszter

Leona(SRB), Yuka(JAP) i Fruzsina(HUN)

Michael, Mina iz Slovenije i Leona

 

Sledeći tekst je skinut sa Mađarskog klizačkog saveza MOKSZ:

 

Mosolyország 2013

„Anyu, ugye jövőre is jöhetek?” - kérdezte csillogó szemmel az egyik magyar kislány, miközben jött le a jégről. Úgy tíz éves lehetett. Hát igen, eljött az utolsó nap a Nemzetközi Műkorcsolya edzőtáborban.

Második alkalommal rendezte meg a MOKSZ az ISU Fejlesztési Program segítségével lebonyolított regionális edzőtábort. A sikert mi sem bizonyítja jobban, minthogy 7 ország közel 40 versenyzője jött el a budapesti Gyakorló Jégcsarnokba. A 11 napos edzőtábor résztvevői között a hazai versenyzőkön túl találkozhattunk osztrák, szlovák, szerb, horvát, lett és észt fiatalokkal és edzőikkel is.

A korcsolyázók életkoruk és képességeik alapján 3 csoportba bontva dolgoztak 11 napon keresztül. Az edzőtábor erős szakmai programjában napi két jeges edzés, balett óra, a mozgásminőség javítását célzó irányított bemelegítés, erőfejlesztő száraz edzés és sportágspecifikus nyújtásgyakorlatokat magába foglaló levezetés szerepelt. Mindezek mellett elméleti előadásokra is sor került: a gyerekek és szüleik a táplálkozástan témakörében szerezhettek további ismereteket, míg az edzők egy szeminárium keretében a megfelelő koreográfia készítésével, a versenyzők edzésprogramjának optimális kialakításával és, a programok tartalmának bírói megközelítéseiről szóló képzésben vettek részt..

A kimagasló szakmai munkát, többek között, Shanetta Folle neve fémjelezte, aki Mao Asada többszörös japán világbajnok technikai edzője is. Shanetta Folle tartotta az edzői kurzust is, ahol a résztvevők Kulcsár Zsófia, technikai specialista közreműködésének bevonásával megismerhették a bírók értékelési szempontjait és a legújabb szabályokat. A jeges edzéseken Folle segítője az Európa-bajnok Sebestyén Júlia volt, míg a balett képzést a hazai balett életben meghatározó eredményeket felsorakoztató Kováts Tibor volt. A száraz edzéseket a mozgáskultúra fejlesztésének terén a legújabb módszereket alkalmazó Puskás Sándor és Juhász Bianka irányította.

A záró napon a résztvevők rövid bemutatóval búcsúztak el, amelyen maguk által összeállított koreográfiát kellett előadniuk.

„Ha ennyire tetszett kislányom, akkor jövőre is eljöhetsz. De a bizonyítványodnak ugyanolyan jónak kell lennie, mint idén!” - simogatta meg a gyerek fejét az anyuka.